Wat is de participatiewet en banenafspraak?

De Participatiewet is een Nederlandse wet die erop gericht is zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar (bij voorkeur: betaald) werk toe te leiden. De wet voorziet ook in bijstand aan mensen die niet (meer) in staat zijn om zelf volledig in hun levensonderhoud te voorzien.

De Participatiewet is ingevoerd op 1 januari 2015 en vervangt de Wet Werk en Bijstand (WWB), Wet sociale werkvoorziening en een groot deel van de Wajong. De uitvoering van de Participatiewet ligt grotendeels bij de gemeente.

De banenafspraak is een afspraak tussen de overheid en de sociale partners dat er begin 2026 in totaal 125.000 banen moeten zijn bijgekomen voor mensen met een arbeidsbeperking, waarvan 25.000 in de overheidssector.

Op weg naar 2016 moeten werkgevers ieder jaar zorgen voor een bepaald aantal banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat geldt voor alle werkgevers met 25 of meer mensen in dienst. Voldoen zij niet aan de afspraak, dan gaat de quotumregeling in. Deze strafmaatregel geldt in 2018 bijvoorbeeld voor de overheid.

De banenafspraak wordt niet zonder meer gehaald. Het bedrijfsleven haalt de gemaakte afspraken, hoewel ze vaak creatief omgaan met aantallen. De overheid haalt de afspraken niet en valt in 2018 onder de quotumregeling. Hierna is er voor een vereenvoudiging van de banenafspraak gekozen en is er een totaal absoluut getal. Er is eind 2019 een eindevaluatie van de participatiewet gemaakt.

Er is meer nodig om iedereen die wil en kan werken aan het werk te krijgen. Daar zetten wij ons graag voor in.

Wat betreft de status en oplossingen beantwoorden wij de kwestie in onze whitepaper en trendrapportage.


Guest User