Excellent Schaap of Startuppie?
Ben jij een Excellent Schaap of een Startuppie?
Hoeveel tijd zit er in jouw organisatie tussen idee en markt? Zijn er veel PowerPoints, bezoekjes aan ‘legal’ en telefoontjes met de mensen van privacy nodig? Hoeveel afdelingen moet je overtuigen en hoe vaak zeggen die nee? Herkenning? Dan werk je hoogstwaarschijnlijk met excellente schapen.
Op briljante wijze niets doen
In zijn boek met dezelfde titel beschrijft William Deresiewicz de excellente schapen. In dit soort organisaties zitten hoogopgeleide lammetjes vast in een web van data, analyse, modellen en risicobeperking.
Voor alles is een afdeling, een procedure en een bepaling; risicobeheer, data-analyse en ultra-hoog opgeleide marketingspecialisten. En het staat doodstil.
Het zit hem niet in het formaat
Het ontbreken van veranderkracht ligt wat mij betreft aan structuur en cultuur. Je kunt een olietanker best keren, als je maar op tijd begint. Het gaat er namelijk niet om hoe vaak en hoe veel je uitrekent of een product of dienst aan gaat slaan. Het gaat om het juiste moment waarop iemand zegt: let’s do this!
Schouders eronder, de dood of de gladiolen. We doen het gewoon – iemand moet dat kunnen zeggen. En steeds minder mensen in multinationals kunnen dat. Daarmee bloedt innovatie dood.
HIER ligt het aan
Ik ben er vaak bij betrokken als een organisatie een figuurlijke ruimte maakt voor de start-up. Je wilt de plek, de sfeer van ondernemerschap en werken in eigen beheer. En je wilt mensen die geen excellente schapen zijn, maar op basis van ervaring, inzet en goed inzicht in de markt kunnen doorduwen als dat nodig is. Met een aantal kritische, creatieve en vooral ondernemende voortrekkers, kan zo’n afdeling snel een eigen cultuur neerzetten.
Het succes hangt wat mij betreft af van drie dingen:
1 ) De controverse op durven te zoeken. Denk aan de overname van Mendix door Siemens: wasmachines, telefoons, lowcode applicatie ontwikkeling. Onlogisch? Of visionair? Zeg jij het maar.
2) Niet bang zijn om pijn te lijden – ja, innovatie kost geld. Mag jouw personeel voor een ton falen bij een verkeerde productintroductie? En krijgen jouw medewerkers twintig procent van hun tijd om te klooien aan dingen die ze zelf belangrijk vinden? Vaak niet, maar daar ligt wel de sleutel tot succes.
3) Maak een vak van innovatie – in deze tijd kun je niet meer hopen op een geniale ingeving onder douche. Innovatie is hard werken en daar besteed je tijd én geld aan. Dat geeft je direct de ruimte om iemand aan te nemen die niet zo goed past binnen de excellente schapenvacht!De kern van een Startuppie
Om de slagkracht van een start-up te vinden, moet je als organisatie ook de onzekerheid van een start-up nemen. En dat doet bijna niemand. Tot je dat durft, stop alsjeblieft met de agile games, de marketplaces en het krampachtig veranderen van de inrichting van je kantoor en het dragen van sneakers. En heb je daar de juiste mensen voor nodig, de ‘startuppies’, dan help ik je natuurlijk graag!
Sabine
Sabine de Jong is Managing Partner van ACES International www.aces.nl, Executive Search in ICT en Founder van Everyday Heroes. Help mee! https://www.everydayheroes.com/