Everyday Heroes en de parlementaire onderzoekscommissie van de Eerste Kamer
De één wel, de ander niet
Aanleiding voor de instelling van de commissie en het onderzoek is het veelvuldige onderscheid tussen personen en groepen dat in het dagelijkse verkeer in Nederland wordt gemaakt. Onderscheid waarvoor geen objectieve en redelijke rechtvaardiging bestaat is op grond van nationaal en internationaal recht verboden.
Wat kan de overheid doen?
Ervaringen uit de praktijk zijn belangrijk om te ontdekken waar in de wisselwerking tussen wetgeving, beleid, uitvoering, effecten en ervaringen van burgers haperingen optreden en hoe dat beperkt of voorkomen kan worden.
Hoe helpt Everyday Heroes daarbij?
Everyday Heroes betaalt, daar waar reguliere voorzieningen stoppen, de laatste stap naar werk. Dit doen we voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, ongeacht achtergrond, afkomst, of wat iemand doet of laat. Het gaat om de stap naar een (betere) baan die nú kan worden gemaakt.
We hebben Everyday Heroes opgericht voor een groep mensen die op afstand staat van de arbeidsmarkt. Dat is grote groep, 1 miljoen mensen. Zij zijn op afstand geraakt door armoede, een beperking, of door verloop van leven.
Voorbeeld
Als je in gemeente A woont en je werkt in gemeente B, zegt A: “ je krijgt geen reiskosten want je werkt in B” en B zegt: “ je krijgt geen reiskosten want je woont in A”. In dit geval betaalt Everyday Heroes de reiskosten.
Nog een voorbeeld
Een gemeenteambtenaar heeft iemand uit de bijstand en schuldhulpverlening; de vrouw in kwestie kan voor 32 uur, een jaar lang aan de slag bij een grote internetprovider op de klantenservice. Voorwaarde is wel dat zij haar eigen laptop meebrengt. De vrouw wil dolgraag aan de slag maar heeft geen geld om een laptop te kopen; de gemeente heeft geen budget hiervoor en bij de provider past het niet in het beleid.
Everyday Heroes betaalt 450,- voor een laptop en is ze direct aan het werk gegaan.
De impact laat zich raden: de gemeente heeft iemand minimaal een jaar uit de uitkering, de provider een gemotiveerde medewerker en, het belangrijkste, deze vrouw had tranen in haar ogen omdat ze een nieuw leven kan opbouwen.
Talloze bedrijven, gemeenten en jobcoachorganisaties doen mee. Waarom?
Omdat je eenvoudig het verschil maakt tussen wel en niet werken. Kijk hoe het werkt.
Wil je dit openbare gesprek terugkijken?
Aanwezig namens De Eerste Kamer:
Senatoren: Greet Prins, Petra Stienen, Ruard Ganzevoort (voorzitter)
Griffier: Candacé van der Bijl
De commissie bestaat, naast genoemde senatoren, uit: Henk Jan Meijer,
Paul Frentrop, Martine Baay-Timmerman, Hamit Karakus
In gesprek met:
Jos Verhoeven, directeur Start Foundation
Sabine de Jong, oprichter Everyday Heroes.
Link: Videoverslag (vanaf min 3:40 begint het gesprek)
Deel dit nieuwsbericht: