Omid (20) uit Neer volgt opleiding tot tandtechnicus dankzij gulle gevers

images.png

19-10-2020 om 11:50 door Monique Evers

Mohammad Omid Naziri. Afbeelding: Peter Schols

Mohammad Omid Naziri. Afbeelding: Peter Schols

Mohammad Omid Naziri (20) vluchtte vanuit Afghanistan naar Nederland. Mede dankzij de Stichting Everyday Heroes volgt hij nu de opleiding tot tandtechnicus en werkt hij bij Beurskens tandtechniek in Neer.

Zelden zag Vera Beurskens van Beurskens tandtechniek zo’n gemotiveerde stagiaire. ,,Zijn school vroeg ons of Omid, die drie jaar geleden in Nederland was komen wonen, bij ons stage mocht lopen om te kijken of het werk wat voor hem was. Hij vond het allemaal interessant en was enorm leergierig. Echt heel leuk om te zien.”

De jongen leerde ondertussen Nederlands en wilde dolgraag tandtechnicus worden. Maar voor een opleiding had hij geen geld. ,,Via de gemeente hoorden we van de Stichting Everyday Heroes die mensen helpt om een plek op de arbeidsmarkt te bemachtigen. Zij hebben ervoor gezorgd dat Omid in september kon beginnen aan de vierjarige opleiding in Utrecht. En hij wil zo graag. Hij leert er gebitsprothese maken vanaf het uitgieten van de afdruk tot het afwerken van de prothese. Ondertussen blijft hij bij ons in het laboratorium werken.”

Mohammad Omid kan daar wel even gestoord worden. ,,Klopt, ik vind inderdaad alles leuk”, vertelt hij lachend. ,,Ik maak digitale afdruklepels van gebitten, beetplaten, werk pasprotheses af en help af en toe mee met de reparaties. Ik vraag ook altijd aan collega’s of ik weer iets moeilijks mag doen.”

De nu twintigjarige student vluchtte met zijn familie uit Afghanistan via Duitsland naar Nederland. De eerste tijd woonde hij in een asielzoekerscentrum maar heeft nu een eigen plek in Haelen. ,,Daar werk ik fulltime en doe daarnaast de studie. En ik moet natuurlijk ook nog koken en schoonmaken, maar ja dat doen andere mensen ook”, klinkt het laconiek.

De opleiding bevalt hem tot nu toe goed. ,,Ik heb natuurlijk hier bij Beurskens al veel geleerd dus ben ik meestal als eerste klaar. Dat is wel leuk ja. Misschien ga ik na deze studie nog wel verder leren zodat ik een eigen bedrijf kan beginnen. Maar eerst wil ik deze opleiding afmaken.”

Niels Agterberg is mede-initiatiefnemer van Stichting Everyday Heroes. Deze stichting helpt mensen die niet zo makkelijk op de arbeidsmarkt terecht komen om de laatste stap te zetten. ,,Zelfs als werkgever en werkzoekende elkaar gevonden hebben is het niet vanzelfsprekend dat iemand ook daadwerkelijk aan de slag gaat”, zegt hij.

,,Onze stichting werkt samen met de wereld van de jobcoaches, het UWV en de re-integratiebureaus. Wij zijn er voor de extra financiële middelen, mocht de match onverhoopt niet tot stand komen. Een organisatie of particulier koopt bij ons een Power Certificaat en met dit geld betalen wij de laatste stap naar werk. Dat kan een opleiding zijn, extra begeleiding, een aangepast bureau of het halen van een rijbewijs”, legt Agterberg uit.

Everyday Heroes heeft inmiddels zo’n driehonderd mensen aan een baan geholpen. Ze werken o.a. als kok, als chauffeur, als meubelstoffeerder of als schilder. Agterberg: ,,Het mooie is dat het ook echte banen zijn, geen gesubsidieerde banen. Deze mensen worden echt onderdeel van het bedrijf. En dat verandert echt mensenlevens.”

 Deel dit artikel: