Het verschil tussen wél
en niet ondernemen

Het opzetten van een eigen bedrijf vraagt veel tijd, energie en doorzettingsvermogen. Daarbij heeft de één net even wat meer hulp bij nodig dan de ander.

 

Investeren in
kwetsbare ondernemers

Mensen in een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt oriënteren zich steeds vaker op ondernemerschap. Een ontwikkeling die Everyday Heroes van harte ondersteunt. Dat doen we met de Pilot OndernemersStart, waarmee we in kaart brengen waar deze ondernemers tegen aan lopen. Wat zijn de kleine obstakels die mogelijk grote kansen in de weg staan? Hoe kunnen we die wegnemen? En wat gaan mensen doen?

Voor wie ondernemen
uitkomst biedt

Ondernemerschap biedt kansen om mee te doen in de werkende maatschappij en daarmee voor voldoende inkomen te zorgen. Bijvoorbeeld omdat het beter te combineren is met een bepaalde fysieke beperking (bv. Callcenter diensten vanuit huis), of omdat het werk dat iemand wil doen doorgaans vanuit ondernemerschap wordt uitgevoerd (bv. Schilder). Deze aspirant-ondernemers zijn gedreven om een eigen bedrijf op te zetten.

Succes als inspiratie
voor anderen

Een meer divers ondernemerslandschap is voor iedereen goed. Vanuit OndernemersStart helpen we ondernemers niet alleen met een vliegende start, we laten ook de voorbeelden zien die anderen inspireren en motiveren. De resultaten en de obstakels worden binnen de Pilot in beeld gebracht en gedeeld ter lering en inspiratie. Want ook voor ondernemers kan een praktisch obstakel nooit de belemmering zijn om aan de slag te gaan!

 

Voorzitter Kamer van Koophandel,
Greet Prins, over de Pilot OndernemersStart

“De Kamer van Koophandel vindt het belangrijk dat ondernemen voor iedereen mogelijk en toegankelijk is. Ook voor mensen in een kwetsbare positie die een sterke start willen maken. In samenwerking met Everyday Heroes maken we ons hard voor een inclusiever en diverser ondernemerslandschap, waarin deze ondernemers met hun unieke perspectieven en ervaringen een onmisbare bijdrage kunnen leveren aan onze maatschappij.”

1-1%252Bbg%252Bpurple%252Bgray.jpg
 

Zij maken hun OndernemersStart

Na 12 jaar Wajong staat Hendrick straks volledig op eigen benen.

Dit is Hendrick, 42 jaar met een Wajong uitkering. In 2010 brak hij zijn beide enkels tijdens een kart ongeluk. Hij was destijds bezig met rijlessen. Na dit ongeluk volgde een lange tijd van revalidatie en kon hij de rijlessen niet voortzetten. Bovendien was hij angstig. Hierdoor kwam hij in de Wajong terecht. Sindsdien heeft hij in verschillende vakgebieden werkzaamheden gedaan waaronder magazijnwerkzaamheden en administratie. Dit heeft hij als geestdodend ervaren. Hij werd niet uitgedaagd en zijn passie lag hier ook niet.

Hij heeft een grote voorliefde voor honden, een opleiding Dog Psychology gevolgd en enkele jaren vrijwilligerswerk gedaan bij een hondenopvang. Hij heeft vooral ervaring met HR (Hoog Risico) rassen en deze zelf ook al jaren in bezit.

Hij helpt kennissen, familie en vrienden bij gedragsproblemen bij hun trouwe viervoeters en zo groeide zijn kennis, liefde en ervaring in het trainen van honden. Ook in de hondenopvang werd zijn expertise geraadpleegd wanneer zij honden in opvang hadden waar zij niets mee aan konden.

Omdat zijn hulp steeds vaker gevraagd werd, is hij een eigen trainingsbedrijf gestart. Hendrick wil hier graag een succesvol bedrijf van maken, maar er blijft één obstakel telkens in de weg staan en dat is de manier waarop hij zich kan verplaatsen. Om het rendabel te maken en ervan te kunnen leven zal hij meerdere trainingssessies per dag moeten inplannen. Hij woont in een buitengebied en met het openbaar vervoer kost het heel veel tijd om de afstanden te overbruggen, bovendien moet hij teveel lopen. Het niet hebben van een rijbewijs blijft een belemmering om zijn bedrijf succesvol te laten zijn. Als we zijn rijbewijs financieren kan hij zelfstandig zijn business draaien.

“Ik wil na bijna 12 jaar een Wajong uitkering ontvangen te hebben graag als zelfstandig ondernemer aan de slag gaan, doen waar ik goed in ben en in uitblink en mij nuttig maken in de maatschappij.”

 

Voor de muziekworkshops die Timo gaat geven, heeft hij instrumenten nodig.

Toen de corona crisis ook mij trof en ik werkloos werd, begon er één vraag zich steeds weer aan me op te dringen: ben ik wel op zoek naar een baan?

Na veel sollicitaties was het uiteindelijk bij een jobcoach dat ik de moed kreeg om deze vraag met: ‘nee’ te beantwoorden. Ik had al een eigen bedrijf als muzikant, maar daar was tijdens de corona crisis zowat niks meer van over.

Na veel vervolggesprekken besloot ik om mijn bestaande bedrijf een ander ‘sausje’ te geven. Ik heb mijn bedrijf een andere naam gegeven: ‘Ongefillterd’ en zet me nu in om door middel van muziek, en specifiek met het instrument drums, teambuilding en coaching te geven. Dit ga ik zowel doen voor bedrijven, als voor individuen.

Voor de workshops die ik ga doen heb ik veel instrumenten nodig waar ik jammer genoeg het geld niet voor heb. Dankzij de Impactpakketten van anonieme Impactpakkethouders van Everyday Heroes ben ik geholpen om deze aanschaf te financieren.

Met mijn bedrijf hoop ik dat veel mensen zullen ontdekken wat het betekent om ‘Ongefillterd’ te gaan leven: leven vanuit een basis en essentie waar je jaren op kan teren!

 

Ondernemers-spelregels

Het liefst helpen we bij Everyday Heroes iedereen aan de slag. Voor startende ondernemers in een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt is er vaak een laatste obstakel dat ondernemerschap in de weg staat. Met ondernemers-spelregels voor dit project, zorgen we dat op een zorgvuldige en eerlijke manier het verschil gemaakt wordt tussen wel en niet ondernemen.

  • Aantoonbaar en serieus ondernemerschap
    De startende ondernemer toont aan een serieuze en kansrijke onderneming te starten. Er is bijvoorbeeld een businessplan, een website, er is onderzoek gedaan naar het potentieel en iemand beschikt over het netwerk om de onderneming tot een succes te maken.

  • De stap naar zelfstandigheid
    Het ondernemerschap leidt tot voldoende verdienvermogen om een zelfstandige en zelfredzame positie in de maatschappij te komen.

  • Startend en ‘ondernemer voor de Belastingdienst’
    We ondersteunen startende ondernemers die vanuit een kwetsbare positie (bv. vanuit een langdurige uitkering) starten. Dat betekent dat iemand ingeschreven staat bij de KVK (of zich gaat inschrijven) en door de Belastingdienst als ondernemer wordt gezien.

1-1%252Bbg%252Bpurple%252Bgray.jpg