#krachtigeheld
Door mijn werk voel ik me beschermd.
Guillermo is een vriendelijke 37-jarige man die in de zomer van 2021 weer moest aankloppen bij de gemeente voor een uitkering. Hij had de afgelopen vier jaar bij verschillende werkgevers gewerkt, maar kreeg maar geen vast dienstverband. Daarnaast had hij problemen met zijn huisvesting en verbleef in verschillende opvangcentra. Via Stichting de Regenboog kreeg hij dit jaar een woning voor een periode van zes maanden. Deze woning deelt hij met een andere (ex)dakloze. Voor zijn schulden had hij een regeling getroffen, waardoor hij maar weinig geld overhield om van te leven.
Om zich mentaal en lichamelijk staande te houden, stond hij elke dag om half 5 op om vervolgens in het park te gaan joggen. Omdat hij bijna geen netwerk had moest hij de kracht grotendeels uit zichzelf halen om door te gaan met zijn leven zonder het op te geven. Guillermo wilde graag hulp bij het vinden van een leuke baan waar hij zich prettig voelt en waar hij wat kan leren. Na een zoektocht lukte het om bij Pantar aan de slag te gaan als medewerker technische dienst. Binnen enkele dagen had hij al veel geleerd zoals lassen, kapotte toiletten en airco’s repareren en lampen vervangen. Door een ervaren medewerker van 60 jaar wordt hij ingewerkt.
Omdat Guillermo ver van zijn werk woont, was een elektrische fiets een uitkomst. Dankzij het Amsterdamse Power Certificaat van Ahrend kon hij deze aanschaffen. Hierdoor is hij nog gemotiveerder om zijn best te doen op het werk. Na twee uur fietsen op een dag heeft hij zelfs soms energie over nog een rondje te joggen in het park. In zijn vrije tijd luistert en maakt hij muziek.
Sinds zijn contract voor 28 uur per week bij Pantar heeft hij geen hoofdpijn meer en voelt hij zich beschermd. Uiteindelijk hoopt hij vaste huisvesting te vinden, full time te werken en zou hij in de toekomst zijn rijbewijs willen halen.
Leveranciers van de gemeente Amsterdam hebben te maken met een social return verplichting. Deze verplichting kan binnen Amsterdam breed ingevuld worden. Ook met zogenoemde Amsterdamse Power Certificaten. Het bedrijf meldt bij het Bureau Social Return dat zij middels Power Certificaten willen investeren in werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de regio Groot Amsterdam. Met de Amsterdamse Power Certificaten betaalt Everyday Heroes de concrete oplossingen die een baan mogelijk maken, zoals een opleiding, een fiets of wat extra begeleiding. De laatste stap, boven op de begeleiding die de gemeente al biedt.
De Amsterdamse Certificaten zijn dus een aanvulling op bestaande voorzieningen en inspanningen van de gemeente om mensen aan het werk te krijgen. Bij deze samenwerking zijn naast Everyday Heroes, vanuit de gemeente Amsterdam ook Bureau Social Return Amsterdam, de Sociaal Werkkoepel Amsterdam en het Werkgeversservicepunt Groot Amsterdam (WSP) bij het initiatief betrokken. Ook bedrijven zonder social return verplichting kunnen in het kader van hun MVO ambities of betrokkenheid bij de stad en maatschappelijke thema’s een bijdrage leveren.
Meer lezen over:
SROI
Elektrische fiets
Power Certificaat
Power Certificaat
Begeleiding
SROI
Deel het verhaal:
Meer succesverhalen