#wijkvoorzieningsheld

M'Barka biedt met haar team, bewoners en cliënten een fijne, geborgen plek.

Naam:
M’Barka

Beroep:
Buurtcoach

Werkgever:
Stichting Aminah

Wat was er nodig:
Macbook

Waarom:
Zodat ze haar werk optimaal kan uitvoeren



Ik ben opgeleid en ik heb gewerkt als verpleegkundige, als basisschool-leerkracht en na een korte uitstap in projectwereld terug in de zorg als manager thuiszorg. Door bezuiniging bij de zorgorganisatie kwam niet alleen mijn baan op de tocht te staan, maar ook de ontmoetingsplek die belangrijk was voor de bewoners.

In 2016 heb ik toen de stap genomen om een stichting op te zetten, zodat de locatie/ontmoetingsplek voor de bewoners behouden kon worden. Het is een goedlopend wijkvoorziening met spreekuren, inloop, activiteiten, ontmoeting, dagbesteding, coaching en verschillende trainingstrajecten. Door deze investering in locatie Amira kon ik werk maken van mijn passie en zo uit de WW komen. Met ons team bieden we bewoners en cliënten een fijne plek in Amira, waarbij aandacht is voor geborgenheid, structuur, stabiliteit en perspectief. We begeleiden hun vanuit een individueel begeleidingsprogramma. Hierbij is het opbouwen en borgen van een onvoorwaardelijke ondersteuningsrelatie essentieel. Samen met het betrokken netwerk, hebben we een coachende rol in het leven van deze bewoners. 

We ontwikkelen concepten naar aanleiding van de behoefte van de bewoners. We richten ons steeds op de volgende stap die onze bewoners willen nemen. Onze teamleden zijn zelf bewoners die ik in begin heb begeleid. En nu zijn ze zelf ervaringsdeskundige die andere bewoners verder helpen. Dit willen we graag continueren. Daar hebben we goed materiaal en apparatuur voor nodig waaronder goed werkend laptops met goede softwareprogramma’s. 

Ik ben de Afas Foundation erg dankbaar, dat ik dankzij hun SROI bijdrage een goedwerkende Macbook aan kan schaffen.


Leveranciers van de gemeente Amsterdam hebben te maken met een social return verplichting. Deze verplichting kan binnen Amsterdam breed ingevuld worden. Ook met zogenoemde Amsterdamse Power Certificaten. Het bedrijf meldt bij het Bureau Social Return dat zij middels Power Certificaten willen investeren in werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de regio Groot Amsterdam. Met de Amsterdamse Power Certificaten betaalt Everyday Heroes de concrete oplossingen die een baan mogelijk maken, zoals een opleiding, een fiets of wat extra begeleiding. De laatste stap, boven op de begeleiding die de gemeente al biedt.

De Amsterdamse Certificaten zijn dus een aanvulling op bestaande voorzieningen en inspanningen van de gemeente om mensen aan het werk te krijgen. Bij deze samenwerking zijn naast Everyday Heroes, vanuit de gemeente Amsterdam ook Bureau Social Return Amsterdam, de Sociaal Werkkoepel Amsterdam en het Werkgeversservicepunt Groot Amsterdam (WSP) bij het initiatief betrokken. Ook bedrijven zonder social return verplichting kunnen in het kader van hun MVO ambities of betrokkenheid bij de stad en maatschappelijke thema’s een bijdrage leveren.

Meer succesverhalen