#specerijenheld

Samad zijn favoriete baan is kok, want koken is zijn grote hobby.

Samad is een 42-jarige man die ondanks tegenslagen veel plannen heeft voor zijn toekomst. Samad raakte dakloos nadat zijn huwelijk strandde dit jaar. Ze woonden een paar jaar samen in Amsterdam met hun twee kleine kinderen. Samad stond letterlijk op straat, wist zich geen raad en klopte aan bij de gemeente voor hulp.
Ook kwam hij terecht bij Stichting de Regenboog Groep, die hem maatschappelijke ondersteuning bood op verschillende leefgebieden. Zo kon hij, als dakloze, tijdens corona terecht in verschillende hotels. Via De Regenboog Groep betrok hij onlangs een tijdelijke woning die hij deelt met een andere (ex) dakloze. Eindelijk kan hij zijn activiteiten weer oppakken, vooruitdenken en plannen.

Samad heeft veel gewerkt in de toeristenbranche en in de horeca, voornamelijk in het buitenland. Zijn favoriete baan is kok, want koken is zijn grote hobby. Gelukkig heeft hij nu weer een keuken waar hij gezonde gerechten kan maken. Via Werk & Re-integratie van de gemeente Amsterdam haalde hij in dit najaar zijn VCA-examen. Met dit certificaat kon hij vervolgens fulltime aan de slag in het magazijn van de AH. Deze baan had hij zelf gevonden via een uitzendbureau. Maar het magazijn zit ver weg in Westpoort, waardoor hij dagelijks ruim 30 km heen en weer fietst. Met een elektrische fiets kan hij zijn werk veel makkelijker bereiken en houdt hij meer energie over om zijn werk goed uit te voeren. Onlangs heeft hij nog een andere baan gevonden als koerier bij Packaly. Een voorwaarde is het gebruik kunnen maken van een eigen elektrische fiets. Hij kan hier zelf aangeven wanneer hij beschikbaar is en kan zo in zijn vrije uren, naast de parttime zorg voor zijn kinderen, wat extra bijverdienen. Dankzij de SROI bijdrage van Hijman Schoonmaakartikelen kan Samad deze elektrische fiets aanschaffen.

Om feeling te hebben met ‘de samenleving’, zoals hij het noemt, doet hij ook vrijwilligerswerk bij Oma’s soep. Deze organisatie brengt eenzame ouderen en vrijwilligers samen om soep te maken volgens oud recept. Het geeft hem veel voldoening om iets te kunnen betekenen voor deze kwetsbare doelgroep. De wens van Samad is om ooit een eigen bedrijf op te zetten die zich specialiseert in het verkopen van kruiden en specerijen aan verschillende horecaondernemers.  Naast zijn kennis van de Marokkaanse keuken heeft hij een voorliefde voor Indiase kruiden. Zijn streven is om kruiden van hoge kwalitatief op de markt te brengen.

De elektrische fiets heeft enorm geholpen om weer een nieuwe start in zijn maatschappelijke carrière te maken!


Leveranciers van de gemeente Amsterdam hebben te maken met een social return verplichting. Deze verplichting kan binnen Amsterdam breed ingevuld worden. Ook met zogenoemde Amsterdamse Power Certificaten. Het bedrijf meldt bij het Bureau Social Return dat zij middels Power Certificaten willen investeren in werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de regio Groot Amsterdam. Met de Amsterdamse Power Certificaten betaalt Everyday Heroes de concrete oplossingen die een baan mogelijk maken, zoals een opleiding, een fiets of wat extra begeleiding. De laatste stap, boven op de begeleiding die de gemeente al biedt.

De Amsterdamse Certificaten zijn dus een aanvulling op bestaande voorzieningen en inspanningen van de gemeente om mensen aan het werk te krijgen. Bij deze samenwerking zijn naast Everyday Heroes, vanuit de gemeente Amsterdam ook Bureau Social Return Amsterdam, de Sociaal Werkkoepel Amsterdam en het Werkgeversservicepunt Groot Amsterdam (WSP) bij het initiatief betrokken. Ook bedrijven zonder social return verplichting kunnen in het kader van hun MVO ambities of betrokkenheid bij de stad en maatschappelijke thema’s een bijdrage leveren.


Power Certificaat

Begeleiding

SROI

Deel het verhaal:


Meer succesverhalen