#tolkheld
Abel kwam als vluchteling en is nu een woordkunstenaar die mensen kan verbinden.
Het verhaal van Abel
“Mijn naam is Abel, 23 jaar oud, en ik woon in het mooie Harderwijk. Ik ben een enthousiast persoon die altijd energie haalt uit nieuwe uitdagingen. Op dit moment studeer ik voor mijn lerarenopleiding Nederlands 2e graad. Oorspronkelijk kom ik uit Irak en ben op 15-jarige leeftijd als vluchteling naar Nederland gekomen. Ondanks een zeven jaar durende asielprocedure, waarin onzekerheid overheerste, heb ik niet stilgezeten. In die periode heb ik niet alleen de Nederlandse taal onder de knie gekregen, maar heb ik ook als vrijwillige tolk mensen geholpen die de taal nog niet machtig waren. Daarnaast gaf ik basaal-Nederlands aan andere nieuwe asielzoekers.
In 2021 ontving ik het Harderwijkse jeugdlintje en werd ik vertegenwoordiger van de Harderwijkse jongeren. Hierdoor kreeg ik de kans om bij de viering van het geboortejaar van Nederland de koning toe te spreken over de vier waarden die centraal staan sinds 1572: vrijheid, verdraagzaamheid, verscheidenheid en verbondenheid. Na het verkrijgen van mijn verblijfsvergunning heb ik een jaar gewerkt als adviseurs-trainee bij de gemeente Harderwijk. Het feit dat ik tijdens mijn procedure niet heb mogen studeren, maakt mij weleens onzeker. In Nederland worden papieren en diploma’ s gezien als bewijs van kwaliteiten, wat voor mij een uitdaging vormt.
Mijn passie ligt in het verbinden van mensen en hen het gevoel geven dat ze gehoord en gezien worden, gecombineerd met mijn liefde voor talen. Nu wil ik mijn vrijwilligerswerk op professioneel niveau voortzetten door te tolken en mijn talenten te benutten om van waarde te zijn voor anderen.
Dankzij Everyday Heroes heb ik de mogelijkheid gekregen om een opleiding te volgen bij KTV voor het afleggen van een integrale tolktoets. Ik ben ervan overtuigd dat ik deze binnenkort zal behalen. Ik ben enorm dankbaar voor deze kans die Everyday Heroes mij biedt. Ik geloof in het investeren in mezelf en het voortzetten van mijn ontwikkeling, om uiteindelijk een positieve bijdrage te kunnen leveren aan onze samenleving.”