Yannick wist zijn baan te behouden; “Het is echt een win-win voor iedereen”.
Toen in maart na de persconferentie alles op slot ging, brak voor Swink een spannende tijd aan. “Dat was wel even heftig. Het personeel ging vanuit huis werken, onze klanten begonnen opdrachten stop te zetten of uit te stellen, waardoor de omzet met ongeveer 25% kelderde.”, aldus Niels van Buren, algemeen directeur Swink. Daardoor stonden verschillende banen binnen Swink op de tocht.
Dankzij de samenwerking tussen Bureau Social Return Amsterdam, de Sociaal Werkkoepel en Everyday Heroes konden bij Swink mensen hun banen behouden. Amsterdam biedt leveranciers de mogelijkheid hun social return verplichting in te vullen via Everyday Heroes. Eén van die leveranciers is Hijman Schoonmaakartikelen. Dankzij hun Power Certificaat bleef Yannick aan het werk.
Niels: “Door het inzetten van social return gelden, snijdt het mes aan twee kanten. We zijn in de gemeente Amsterdam actief, we werken veel met de gemeente Amsterdam samen, hebben Amsterdamse opdrachtgevers, en werven mensen die werkloos zijn en wonen in Amsterdam. Op deze manier komt social return via Everyday Heroes op een goede bestemming terecht.”
In Amsterdam werkt de Sociaal Werkkoepel samen met werkgevers, sociale firma’s, Sociaal Werkbedrijf Pantar en met maatschappelijke organisaties. Allemaal partners die met elkaar Amsterdammers met een arbeidsbeperking aan betaald werk helpen. De Sociaal Werkkoepel faciliteert en ondersteunt haar partners daarbij en verbindt hen ook aan elkaar. Daar waar ze knelpunten zien, proberen ze deze op te lossen. Inge Dullens is projectmanager bij de Sociaal Werkkoepel. “Sociale firma’s, zoals Swink, zijn belangrijke partners voor de gemeente Amsterdam. Het is de missie voor Amsterdam om nog meer Amsterdammers aan het werk te helpen. Met name de groep die extra ondersteuning nodig heeft. Sociale firma’s bieden waardevolle plekken voor deze Amsterdammers”, aldus Inge.
Swink heeft onderzocht hoe ze mensen konden behouden en kosten konden besparen. Uiteindelijk hebben ze voor de weg voorwaarts gekozen. In plaats van krimpen zijn ze gaan investeren om te groeien. Er is een nieuwe dienstverlening digitale toegankelijkheid opgezet samen met twee partners. Niels: “Dat was spannend. In die tijd had ik al contact met Inge van de Sociaal Werkkoepel en ik vertelde haar wat de situatie was. Wellicht zag zij mogelijkheden vanuit de gemeente om bij te springen om werkgelegenheid te behouden.” Inge heeft Everyday Heroes bij Swink geïntroduceerd voor het extra steuntje in de rug. Everyday Heroes heeft gelden uit Power Certificaten beschikbaar van een aantal leveranciers binnen gemeente Amsterdam die een social return verplichting hebben. Zo is Swink geholpen met het vergoeden van de opleidingen tot digitale toegankelijkheid. Inge: “Everyday Heroes is echt een aanvulling op de ondersteuning die wij als gemeente kunnen bieden.”
Yannick heeft inmiddels zijn opleiding afgerond en zijn baan bij Swink behouden, dankzij het Power Certificaat van Hijman Schoonmaakartikelen. Inge: “Het is echt een win-win voor iedereen. Ik vind het mooi dat je echt mensen heel concreet helpt in het laatste stapje naar werk. En dat is juist voor de mensen die extra ondersteuning nodig hebben zo ontzettend belangrijk. We kunnen als gemeente veel doen, maar het heeft ook zijn beperkingen.”
Hijman Schoonmaakartikelen is een ras Amsterdams bedrijf en zit al in Amsterdam sinds de start van de onderneming, ruim honderd jaar geleden. We hebben een social return verplichting en dat houdt in dat we iets moeten doen binnen de gemeente, zegt Roland Wink, directeur Hijman Schoonmaakartikelen. Roland is heel blij dat ze als bedrijf Yannick hebben kunnen helpen aan deze opleiding; digitale toegankelijkheid. Hij vindt het een hele mooie aanvulling van de social return. Roland: ”Het is fijn dat we iets voor de regio kunnen doen. Hijman heeft de middelen om mensen te helpen en het gaat nog steeds goed met het bedrijf, dus dan mag je best wel je nek uitsteken om mensen te helpen die iets extra’s nodig hebben. Het is een andere manier van invulling geven. In eerste instantie kochten we een Power Certificaat en dan heb je nog niet concreet voor ogen, wie of wat je daarmee helpt. Later toen we het verhaal van Yannick per mail kregen, werd het tastbaarder. Het is mooi en prettig dat je kan zien wie en waarmee je geholpen hebt. Ja, en daar doe je het voor! Ik zou Yannick graag nog een keer de hand willen schudden.”
Inmiddels zijn Kaylee en Michiel met autisme ook omgeschoold tot onderzoeker digitale toegankelijkheid bij Swink. En dat is zo goed verlopen dat er zelfs nieuwe banen gecreëerd zijn voor hen.